وکیل حقوقی
کسی که از طرف مراجعین خود در قالب موکل اجازه داشته باشد در مورد مسائلی که مربوط به حوزه حقوقی میباشد،در مراجع قضایی یا غیر قضایی اقدام نماید،وکیل جقوقی است. از جمله وظایف مشاور حقوقی این است که در خصوص موضوعات مطرح شده در مراجع قضایی و غیر قضایی برای احقاق حقوق موکلش، نسبت به اختیارات و توانایی هایی که دارد، تلاش نموده و انجام وظیفه نماید.
سعی میکنیم در ادامه مطلب شما را بیشتر با وظایف و تعهدات یک وکیل حقوقی آشنا نماییم.
زمینه فعالیت وکیل حقوقی
کسی که تحت عنوان وکیل حقوقی و یا مشاور حقوقی فعالیت میکند، در اکثر مسائلی که مربوط به حوزه حقوقی است، میتواند به مراجعین خود مشاوره و خدمات ارائه دهد. البته در کشورهای پیشرفته مشاوره هایی که از جانب وکیل صورت میگیرد به طور تخصصی است. یعنی اینکه بعضی از وکیل ها فقط در زمینه تجاری مشغول به فعالیت هستند و در واقع حوزه تخصصی شان مشاوره های حقوقی تجاری است. در این حالت موکلین با دید باز و نسبت به تخصصی که دارد، وکیل مورد نظرشان را انتخاب میکنند. اما متاسفانه در کشور ما این شرایط وجود ندارد و شکل رسمی واداری نظام تخصصی برای وکلا منظور نشده است.
تعهداتی که یک وکیل نسبت به موکل خود دارد
در وکالتنامه ای که بین وکیل و موکل تنظیم میشود، تمامی تعهدات و اختیاراتی که وکیل نسبت به موکل دارد، تعیین میگردد.
تمام اختیاراتی که وکیل باید برای اجرای درخواست موکل خود داشته باشد، در بخش حدود اختیارات وکیل، در وکالت نامه های رسمی صادره از دفاتر اسناد رسمی و یا وکالت نامه های قضایی بین وکلای دادگستری و موکل، مشخص شده است.
اینکه وکیل چه تعهداتی نسبت به موکل دارد بسته به این است که وکیل تا چه اندازه و در چه موضوعاتی از موکل خود اجازه پیگیری امور را داشته باشد. یعنی اینکه برخی از وکیل خود درخواست دارند که فقط مسائل آنها را در مورد امورات شهرداری رفع نماید و یا برخی دیگر امورات مربوط به خود در دادسرا یا دادگاه بدوی را به وکیل میسپازند.
انواع وکیل حقوقی
همانطور که گفتیم وکلا در زمینه های مختلفی کار میکنند و بر همین اساس به دسته های گوناگونی از جمله وکیل دادگستری، وکیل رسمی که دفاتر اسناد رسمی در قالب وکالت نامه رسمی برای اشخاص صادر می کنند، وکیل معاضدتی و وکیل اتفاقی و وکیل تسخیری تقسیم میگردند.
وکیل انتخابی
وکیل انتخابی همانطور که از نامش پیداست، یعنی هر شخصی میتواند وکیل خود را بر حسب میل و علاقه خود انتخاب نماید. موکل میتواند از طریق دفتر خانه اسناد رسمی، شخصی را به عنوان وکیل برای انجام کارهای مورد نظر خود، انتخاب نماید. این کارها نظیر مراجعه به ادارات مختلف مانند شهرداری و ... و یا فروش اموال میباشد. همچنین موکل میتواند وکیل خود را از میان وکلای دادگستری که در مراجع قضایی و زیر مجموعه های آن اعم از شعبه حل اختلاف و مراجع انتظامی فعالیت میکند، انتخاب کند
وکیل تسخیری
برخی از افراد به دلیل وضع مالی نابسامان و بی بضاعتی توان اینکه برای خود وکیل بگیرند را ندارند. دادگاه برای این افراد در رابطه با جرائم های مهم کیفری مانند قتل و مانند آن، وکیلی در نظر میگیرد که از حقوق آانها دفاع نماید، که به آن وکیل تسخیری میگویند. هزینه دریافتی این وکلا بر اساس تعرفه مندرج در قانون وکالت، از طرف دولت به وکیل پرداخت می شود.
وکیل معاضدتی
در صورتیکه اشخاص بی بضاعت درخواست وکیل داشته باشند و عدم توانایی مالی آن ها برای داشتن وکیل دادگستری احراز گردد، دادگاه وکیل معاضدتی را برایشان انتخاب میکند. روال کار به اینصورت است موکل از دادگاه درخواست وکیل مینماید و با تائید عدم توانایی مالی او، دادگاه از طریق کانون وکلا و یا مشاوران و وکلای قوه قضاییه، وکیلی را برای او انتخاب می کند. و با این کار از حق و حقوق هر موکلی با هر سطح مالی دفاع میشود و در حق هیچ کس اجحاف نمیگردد.
وکیل اتفاقی
اقربای درجه اول هرسال بین یک تا دوبار می توانند طبق قانون موضوعه کشوری، از یک دیگر تقاضای وکالت نمایند. در این موارد و با احراز قرابت نزدیک بین آن ها که توسط مراجع قضایی صورت میگیرد و با صلاح دید قاضی دادگاه، این نوع وکالت محقق می گردد.
وکیل یا نماینده حقوقی ادارات
فردی که در ادارات و سازمان ها و نهادهای دولتی مشغول به فعالیت است میتواند با تصویب رئیس اداره مربوطه، جهت اقامه دعوا و یا نسبت به دفاع از دعاوی اشخاص علیه اداره مربوطه،به عنوان نماینده حقوقی به دادگاه معرفی شده و از منافع و حقوق سازمان مطبوع خود دفاع کند.