یکی از زیرشاخه های علم دندانپزشکی، ارتودنسی دندان میباشد. پزشک با ارتودنسی دندانها به مرتب نمودن آنها میپردازد. وجود دندانهای نامرتب در دهان مشکلات بسیاری از جمله پوسیدگی دندان‌ها، مشکلات لثه‌ای، خوب جویده نشدن دندان‌ها و مشکلات گوارشی، سردرد، مشکلات TMJ، احساس درد درگردن، شانه و پشت، ظاهر نا زیبا را در پی دارد.
 

چگونگی تشخیص نیاز به ارتودنسی

 
برای اینکه متوجه شوید که به ارتودنسی نیاز دارید یا خیر باید حتما به متخصص ارتودنسی مراجعه نموده و درخواست مشاوره نمایید. 
متخصص ارتودنسی یا  ارتودنتیست با معاینه دندان های شما تشخیص میدهد که آیا نشانه‌های اولیه‌ مشکلات رایج دندان و موقعیت قرارگیری نادرست فک، در شما وجود دارد؟ ابتدایی سنی که پزشک میتواند متوجه شود که آیا دندان های در حال رشد شکل طبیعی و نرمال دارد یا خیر، سنین بین پنج تا هشت سالگی است. امروزه درمان ارتودنسی طرفدارن زیادی مخصوصا بین نوجوانان پیدا کرده است. برای درمان خیلی از موارد انحراف دندان بخصوص دندان های داخلی نیازی به استفاده از ارتودنسی نیست اما کسانی که در ردیف بودن دندان ها مشکل دارند حتما باید از روش درمانی ارتودنسی استفاده کنند. 
 

انواع روش های ارتودنسی دندان

 
درمان ارتودنسی از طریق سه روش ثابت، متحرک و لینگوال (مخفی) انجام میگردد. هر کدام از این سه روش دارای ویژگی های خاصی هستند که پزشک بر حسب نیاز شما مناسب ترین نوع آن را پیشنهاد میدهد. انتخاب روش مناسب برای شما از طریق تشخیص جنس دندان شما، حساسیت های دهانی و میزان انحراف دندان های شما صورت میگیرد. رعایت این موارد و انتخاب روش درمانی درست موجب میشود تا بهترین نتیجه را از ارتودنسی بگیرید.
در ادامه شما را با روش های مختلف ارتودنسی آشنا میکنیم.
 

ارتودنسی متحرک دندان

 
این نوع از ارتودنسی همانطور که از نامش پیداست به دندان‌ها چسبانده نمی‌شود و در صورت نیاز میتوان ملزومات آن را از دهان خارج نمود. تشخیص اینکه آیا این روش برای شما مناسب است یا خیر بر عهده پزشک میباشد. 
به طور معمول دستگاه‌های ارتودنسی متحرک به دو دسته تقسیم می‌گردند:
اولین گروه با حرکت‌های ساده دندانی متناسب هستند. و گروه دیگر برای حرکت دادن فکین (فک بالا و پایین) از دستگاه‌های ارتودنسی متحرک استفاده میکند. کارکرد این دستگاه ها به این شکل است که نیروی معینی را با کمک فنرها و پیچ‌ها و دیگر اجزای مکانیکی خود، به دندان‌ها و یا فکین وارد میکنند.
دستگاه های ارتودنسی متحرک، به منظور حرکات جنبشی tipping طراحی شده‌اند و در درمان‌های تخصصی‌تر و دشوارتر نیز مورد استفاده قرار میگیرند. 
 

ارتودنسی ثابت دندان

 
ارتودنسی ثابت دارای مراحلی است که در ادامه به شرح آنها میپردازیم.
ابتدایی ترین مرحله ارتودنسی ثابت دریافت مشاوره از پزشک متخصص و ارتودنتیست میباشد. در جلسه مشاوره شما مشکلات خود را بیان میکنید و به پزشک میگویید که چه درخواستی دارید. ارتودنتیست مزایا و معایب روش انتخابی درمان را به طور کامل توضیح داده و همچنین به معاینه وضعیت فک و دندان های شما میپردازد و بررسی میکند که آیا در ترتیب دندان‌ها و یا فک تان دارای ناهنجاری میباشید؟ معاینه بیمار به وسیله عکس‌برداری از دندان‌ها و ارائه یک طرح درمانی دقیق برای بیمار انجام میگیرد.
ارتودنتیست با استفاده از عکس‌های OPG ، قرارگیری ریشه‌های دندان و موقعیت آن‌ها در مورد نحوه درمان طی مراحل ارتودنسی تصمیم میگیرد. هزینه ارتودنسی نیز با ارائه دقیق یک برنامه درمانی قابل تشخیص خواهد بود. 
مرحله بعدی پس از انجام معاینات لازمه قالب‌گیری دندان ها است. قابل گیری موجب مبگردد تا وضعیت دندان‌ها در ابتدای مراحل ارتودنسی ثبت نماید.شود.
 

ارتودنسی لینگوال

 
در ارتودنسی لینگوال تمام لوازم ارتودنسی و بریس های دندان در لایه ی داخلی دندان به سمت زبان نصب می گردد. ارتودنسی لینگوال یکی از بهترین انواع ارتودنسی دندان است و به همین دلیل هزینه ای بیشتر از ارتودنسی ثابت و متحرک دارد.
 

ارتودنسی دیمون

 
ارتودنسی دیمون از روش های جدید است و به دلیل قابلیت ها و مزیت های بی نظیری که دارد، دارای طرفداران بسیاری میباشد. در این نوع از ارتودنسی که بهداشت بالایی هم دارد از براکت های روشن استفاده میشود و به وسیله قابلیت تحرک سیم در بین دندان ها، فشار بر روی دندان ها به صورت خودکار و دقیق تنظیم شده و نتیجه بهتری را در کوتاهترین زمان به همراه خواهد داشت. ارتودنسی دیمون برای تمام افراد مناسب و قابل اجرا نیست و انجام آن باید طبق نظر پزشک متخصص صورت گیرد. اگر شما هم جزو کسانی هستید که دوست دارید براکت های ارتودنسی تان کمتر دیده شوند و در مدت درمان ارتودنسی، دندان هایتان ظاهر بهتری داشته باشند، میتوانید روش دیمون را انتخاب نمایید.
 

ارتودنسی کوتاه مدت دندان

 
برای افرادی که میخواهند در کوتاه ترین زمان و کمترین میزان درد از ارتودنسی دندان نتیجه گیرند، روش ارتودنسی کوتاه مدت پیشنهاد میشود. البته تشخیص اینکه شما میتوانید از این روش استفاده کنید با خیر بر عهده پزشک میباشد که با معاینه شما و بررسی شرایط تان به چه نتیجه ای میرسد. معمولا افرادی که مشکلات فک یا دندانی خیل حادی نداشته باشند، از این روش نتیجه میگیرند. ارتودنسی های کوتاه مدت در دو نوع نامرئی و سریع انجام میشوند و جنس راکت ها و سیم های اتصالی که در این روش استفاده میشوند همانند سایر روش های ارتودنسی است.